petek, 8. avgust 2008

Golaž

Kraj dogajanja : Gabernik, občina Škocjan, Dolenjska.

Kotel z gorilnikom na plin



Res je, kuhali smo golaž. In to tistega pravega v bakrenem kotlu. Vse skupaj pa se je začelo z darilom mojemu očetu za 60. rojstni dan. V dar je dobil ročno izdelan kototiček s postavkom, ki je kar klical po tem, da ga napolnemo s sestavinami za golaž. Tako je bilo treba najti le še kuharja, in tega posla se nisem niti najmanj branil. Pravzaprav je bila to moja prva kuha v kotlu. Za pripravo sem uporabil dobra 2 kilograma mladega govejega mesa - bočnika in prav toliko čebule. Sesekljal sem čebulo, jo prepražil, dodal česen in ostale golaževe začimbe, paradižnikovo mezgo in pelate, malo domačega cvička in solill. Glede na to, da omake nisem pretlačil sem še malo pokuhal, da se je čebula dobro razpustila. Dodal sem meso in ga dušil dokler ni postalo mehko. Po občutku sem omako redčil z vodo in vinom. Malo pred koncem kuhanja sem dodal še narezano papriko in po treh urah kuhe je bil golaž nared za postrežbo. Po pričevanjih udeležencev je tudi dobro teknil!
Imel sem tudi izdatno pomoč sodelujočih, sokrivcev za srečanje.

Vesela družba v pričakovanju na obed.

Golaž je kuhan.

4 komentarji:

jest pravi ...

Evo, ob ogledu fotk kuhanja golaža imam polne uste slin. Cedijo se mi kot pri bernardincu ! Pa še neki je čudno- golaž dobesedno voham. Iz ekrana kar veje vame duh po čebuli, mesku, začimbah ....Zdej bi se pa res moral enkrat dobit in se povabit k Matjažu. Sej bi tud za nas skuhal golaž , sem prepričan da bi !!!Dejte,obiskovalci Matjaževega bloga, povejte svoje mnenje. Sej meso bi sami kupili !

Tina pravi ...

jest, super si tole zorganiziru :)

Pridem, če bojo za sladico palačinke z Nutello. Hočem dvojno porcijo in se odpovem golažu ;)

P.S.
Poletje je pa tolk mal novih fotk na blogu...

jest pravi ...

No, saj bo šlo-smo že trije ,ki se dobimo na golažu ! Tina, palačinke so najmanjši problem, te bom pekel jaz in jih obilno mazal z nutelo. Ampak a ne bi rajši čokoladne z orehi prelite z vinskim šodojem ? Te so dobre ko hudič sam imajo eno napako- kalorij imajo preveč ! Torej tudi palačinke bodo- ziher !!
Lp

Urška pravi ...

Tale golaž je bil zagotovo odličen, Tudi mi smo do nekaj dni nazaj kuhali v identičnem kotlu, žal pa so ga nam neznanci ukradli ob vdoru v zidanico. Zanima me, če morda kdo ve kje bi se dalo naročit tak kotel, ker je res top zadeva! Tisti na železnih verigah in litoželezni nam niso všeč.

Oče ga je dobil za darilo pred 12 leti, sedaj ga pa nima več.

Vsaka informacija bi mi prišla prav, tudi glede cene takega bakrenega kotla.

Hvala že v naprej!